Prve tužbe žrtava NATO bombi pred našim sudom

Jul 05, 2020

EKSKLUZIVNO ZA “NOVOSTI”

Milica Ostojić | 05. jul 2020. 13:37 

Italijanski i srpski advokati, Tartalja i Aleksić, za "Novosti", o pravosudnoj bici. Uskoro procesi u Vranju, Nišu, Beogradu, Kragujevcu i Novom Sadu. Strategija bazirana na presudama u korist italijanskih vojnika

Foto Z. Jovanović

RIM: SPECIJALNO ZA "NOVOSTI"

POZNATI italijanski advokat Anđelo Fjore Tartalja, koji je u dvadeset godina teške borbe u pravosudnim institucijama u Italiji ostvario više od 170 presuda u korist obolelih među italijanskim vojnicima koji su boravili i u misiji na Kosovu i Metohiji, sada kreće u pomoć žrtvama i obolelima zbog osiromašenog uranijuma u Srbiji! Po dogovoru sa kolegom iz Niša, advokatom Srđanom Aleksićem, uskoro će podneti prvih pet tužbi višim sudovima u Srbiji.


 

U ekskluzivnom razgovoru, za "Novosti", Tartalja objašnjava da je došlo vreme da ispuni obećanje iz novembra prošle godine.

- Zaustavio nas je na neko vreme virus korona, sada krećemo sa prvim slučajevima. Advokat Aleksić i ja smo našli zajedničku strategiju. Počinjemo sa pravnim suočavanjem sa tragičnom realnošću, 21 godinu posle bombardovanja vaše zemlje i sejanja otrova od kojeg se uveliko umire i danas - ističe italijanski advokat.

Dok razgovaramo sa Tartaljom, telefonom se javlja i advokat Aleksić, da bismo svi zajedno popričali o strategiji koju su usaglasili u više susreta, ovde u Rimu, potom i u Nišu.

- Čekam te u Nišu, po dogovoru, posle 12. jula, radim konstantno i kao što smo se i dogovorili, krećemo sa prvih pet tužbi višim sudovima u Srbiji, u Vranju, Nišu, Beogradu, Kragujevcu i Novom Sadu - kaže advokat Aleksić. - U pitanju su tužbe u korist obolelih od kancera, sa predstavljanjem neoborivih medicinskih dokaza da je uzročnik osiromašeni uranijum posejan u vreme NATO bombardovanja. Reč je o osobama koje su ili boravile i radile na KiM, ili su živele u Vranju.

Anđelo Fjore Tartalja i Srđan Aleksić

Advokate Tartalju i Aleksića čeka teška pravnička borba, ali oni ne nameravaju da odustanu. Niš će, praktično, postati "druga kuća" Anđelu Tartalji, sve dok traje bitka za istinu.

- Naš napor mora doneti rezultate u korist naroda koji pati, oboleva, umire. Sve se odvija u tišini i na međunarodnom planu, pred međunarodnim institucijama. Sledeći korak biće izvođenje dokaza na identičan način kao za italijanske vojnike, iako je reč o civilima u Srbiji - pojašnjava, za naš list, Tartalja.

Italijanski advokat dodaje da će biti predočeno veštačenje Univerzitetske klinike "La sapijenca" u Rimu, Instituta za nanotehnologije u Milanu i, što je važno, Univerziteta u Torinu, koji analizom treba da kvantitativno verifikuje prisustvo teških metala kod obolelih, kao i u sredini odakle potiču oboleli.

- Angažovaćemo i italijanske onkologe u veštačenju, onako kako su veštačili i u slučajevima italijanskih vojnika - napominje Tartalja.

Advokat Aleksić dodaje da u Srbiji ne postoji institut za nanotehnologije, a Zakon o parničnom postupku dozvoljava veštačenje iz inostranstva. Srpski sudovi prihvataju nalaze iz inostranstva, pa tako i iz Italije. Aleksić ističe da ovi procesi u Srbiji ne bi bili mogući bez istinskog truda i Tartaljine želje da pomogne srpskom narodu, zbog čega mu je veoma zahvalan.

Advokat Tartalja, u razgovoru sa našom saradnicom

- Sledeći korak je da obavestimo Evropski parlament o tome koje su sve zemlje učestvovale u bombardovanju Srbije i podnesemo zahtev za čišćenje teritorije zagađene osiromašenim uranijumom. Paralelno, sledi predstavka koju ćemo podneti UN, Komitetu za zaštitu ljudskih prava, za više od 1.000 građana u Srbiji - pojašnjava nam Aleksić.

Dodaje da će tražiti angažovanje nezavisnih istražitelja na dva plana: za zaštitu životne sredine i zaštitu ljudskih prava, i tu predstavku će takođe uputiti i Evropskom parlamentu.

- Želimo da ove institucije informišemo o zagađenosti teritorije na kojoj se umire od raka u velikom broju i 21 godinu posle bombardovanja - ističe advokat Aleksić.

Tartalja podvlači da je još rano iznositi detalje strategije koju će primeniti na tom pravosudnom putu, ali je jasno da je reč o procesu u kojem nikoga, pa ni nadležne u Srbiji, neće poštedeti odgovornosti:

- Neophodno je hitno uraditi nešto da bi područja zagađena osiromašenim uranijumom bila očišćena, a narod zaštićen. Ne radi se samo o odšteti za postradale, već treba učiniti nešto da se takve stvari u Srbiji ne ponavljaju. Već je uveliko punoletna generacija rođena posle bombardovanja, koja ništa nema sa ratom i bombama, ali zato trpi posledice i oboleva od bačenih uranijumskih naprava.

Tartalja za kraj razgovora, za "Novosti", u koji se iz Niša uključio i advokat Aleksić, svom kolegi poručuje da uskoro dolazi i da je spreman da do kraja brani pravo na bolji život ljudi koji trpe posledice monstruoznog NATO bombardovanja.

JAVILO SE 2.000 LjUDI

DETALjNO ćemo predstaviti mapu bombardovanih terena osiromašenim uranijumom i sabrati sve osobe koje su obolele ili izgubile život zbog ovog čina. Već sam to i učinio, onih koji su mi se javili je više od 2.000, među njima su bili i oni koji su u međuvremenu umrli, oboleli ili obolevaju od posledica bombardovanja u tim područjima - dodaje Srđan Aleksić.

INSTANCA U STRAZBURU

TARTALjA naglašava da u čišćenju životne sredine moraju da se angažuju zemlje EU koje su učestvovale u bombardovanju jer NATO nema svojstvo pravnog lica:

- Postoji i sud u Strazburu, ali moramo krenuti od srpskih sudova da bismo stigli i do te sudske instance. Mi sa pravne tačke gledišta imamo veoma jasne ideje i put koji započinjemo je jedini mogući, uvereni smo da će doneti odlične plodove. Presude koje sam ostvario u Italiji biće polazna tačka na tom putu.

Ostale vesti

Na jugu Srbije prestali da broje mrtve i bolesne: Advokat iz Niša u skupštini u Rimu izneo istinu o osiromašenom uranijumu

Na jugu Srbije prestali da broje mrtve i bolesne: Advokat iz Niša u skupštini u Rimu izneo istinu o osiromašenom uranijumu

Pročitajte više
Specijalno priznanje za film "Uranijum - moja priča" na festivalu u Berlinu

Specijalno priznanje za film "Uranijum - moja priča" na festivalu u Berlinu

Pročitajte više
“Uranijumski vojnici” knjiga Domenika Leđera o katastrofalnim posledicama osiromašenog uranijuma po italijanskie vojnike predstavljena u Nišu

“Uranijumski vojnici” knjiga Domenika Leđera o katastrofalnim posledicama osiromašenog uranijuma po italijanskie vojnike predstavljena u Nišu

Pročitajte više
DRUGI MEĐUNARODNI SIMPOZIJUM „POSLEDICE BOMBARDOVANJA SR JUGOSLAVIJE OSIROMAŠENIM URANIJUMOM 1999.“

DRUGI MEĐUNARODNI SIMPOZIJUM „POSLEDICE BOMBARDOVANJA SR JUGOSLAVIJE OSIROMAŠENIM URANIJUMOM 1999.“

Pročitajte više

Vesti